zondag 4 november 2012

Pas op voor pindakaas

Soms spreekt God tot mij door een simpel woord. Deze keer was het 'pindakaas'.

Pinda staat hier voor Gods Woord. Kaas is niet de juiste benaming, en daardoor niet de volledige waarheid, want kaas is geen ingrediënt in pindakaas.
Pindakaas is in 1890 uitgevonden door een dokter. Hij maakte het voor patiënten die zulke slechte tanden hadden dat ze geen vlees konden eten.
Om pindakaas te maken worden pinda's vermalen en het olie eruit geperst.  ...de pinda's gaan door een machine die de vliesjes eraf haalt. De twee helften worden gesplitst, en de bittere kern van de pinda wordt eruit gehaald. De afvalproducten worden opnieuw gebruikt. Van de vliesjes wordt varkensvoer gemaakt en van de kernen vogelvoer. (citaat uit een clip over het maken van pindakaas)  Sommige merken pindakaas voegen ook zoetmakers als suiker of andere zoetstoffen toe, evenals plantaardige olie dat er als sausje bovenop komt. En juist in de toegevoegde olie zitten ongezonde transvetten, die niet in pinda's zitten. 
Verder wordt er zout aan toegevoegd, net als aan de meeste pinda's. Wij lezen in de bijbel dat wij het zout der aarde zijn. Zout is dus juist heel goed en we kunnen er zelfs niet zonder.
Dat mijn boodschap niet gaat over de bereidingsprocedure van pindakaas, zal duidelijk zijn.

Gods Woord moet in onze mond vermalen worden, zodat het olie (symbool voor het geloof, maar ook voor de Heilige Geest) vrij komt. Een pinda in zijn geheel is iets waar we flink op moeten kauwen voor we het kunnen doorslikken en goed kauwen is ook nodig om het goed te verteren.
Pindakaas hoeven wij nauwelijks te kauwen, je slikt het gemakkelijker door, maar het heeft een bepaalde nasmaak en het blijft in je mond plakken. Het duurt wel even voordat het volledig uit je mond is. Soms moet je het zelfs weg spoelen.

Pinda's kun uit je hand eten, waar en wanneer je dat maar wilt en in de hoeveelheden die je wilt. Ze zijn duidelijk herkenbaar en je kunt ze aan iedereen aanbieden, maar niet iedereen houdt ervan.
Pindakaas eet je niet zo, je smeert het doorgaans op een boterham o.i.d. en er is een mes of lepel voor nodig om het uit de pot te krijgen. Pindakaas moet je vooral niet in je hand nemen. Bied je dat aan iemand aan, zonder de herkenbaarheid van de pot zullen ze twijfelen over datgene wat je daar hebt en een enkeling denkt dan richting uitwerpselen....  Als substantie is het niet appetijtelijk om aan te bieden, hoewel het wel smeuïg is, zelfs tot op de bodem.

Jezus gaf de opdracht om discipelen te maken, maar deze opdracht werd ook aan Zijn discipelen gegeven. Dat mag een voorbeeld zijn voor ons als leden van Zijn gemeente. We moeten eerst discipelen zijn, om discipelen te kunnen maken. Gods Woord moet gepredikt worden, klaar en duidelijk. Dat is de waarheid! We mogen Griek met de Griek, jood met de joden, ongelovig met de ongelovigen, new ager onder de new agers zijn, maar zonder een druppel bij de Bijbelse wijn te doen.

We zijn ín de wereld, maar niet ván de wereld en daar mogen we ook niet gelijkvormig aan worden. Wij moeten duidelijke taal spreken en ook in de kerken moet duidelijke taal gesproken worden. Niet datgene wat mensen graag willen horen. Bovendien, hoe weten wij wat mensen graag willen horen? De Heilige Geest weet wat wij nodig hebben.

Nadat ik God om meer duidelijkheid hier over vroeg, gaf Hij mij een gedeelte uit Efeze 3:14 t/m hoofdstuk 4:23. Vooral deze verzen sprongen eruit: …..om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd, 13 totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. 14 Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen die tot alles in staat zijn wanneer ze anderen listig en doortrapt op een dwaalspoor willen brengen. 15 Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus.

Er valt waarschijnlijk nog veel meer over te zeggen……

2 opmerkingen:

  1. Een mooie overdenking naar aanleiding van pindakaas. :-) Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal nooit meer op dezelfde manier als eerst naar pindakaas kunnen kijken :-)

    BeantwoordenVerwijderen